Nieuw Roden dames verstevigen de koppositie.

Deze laatste zaterdag in november doet winters aan met temperaturen die nauwelijks boven het nulpunt uitkomen. In Nieuw Roden is het een drukte van belang, Sinterklaas heeft zijn intocht in stijl gepland in een echte koets met daarvoor een tweetal prachtige volbloeden. Een aantal zwarte Pieten nemen een kleine omweg richting de behaaglijk warme kantine aan de Zevenhuisterweg. Hier strooien ze wat lekkers en delen lekkere pepernoten uit aan de vele bezoekers die met name wachten op de wedstrijd Nieuw Roden VR1 – Blauw Wit ’34 VR1. Even snel als de zwarte Pieten binnenkomen stormen, zijn ze ook weer weg. Sinterklaas heeft haast en wil op tijd bij de vele kinderen zijn en is dus jammer genoeg gewoon doorgereden naar het hart van Nieuw Roden. Vandaag dus even geen cadeautjes.

Dan richten we onze aandacht maar op de wedstrijd van vanmiddag. De dames uit Friesland zijn al begonnen met de warming up ver voordat de dames van Nieuw Roden zich laten zien. Het team van Blauw Wit doet het niet direct heel goed in de competitie met een één na laatste plaats op de ranglijst. Nieuw Roden lijkt aan het freewheelen te zijn in deze competitie met tien overwinningen op rij en slechts een tweetal doelpunten tegen. Op papier zou het dus een gemakkelijke overwinning moeten opleveren voor de dames die vandaag in het zwarte kampioenen tenue spelen van het seizoen 2015/ 2016. Tijdens de warming up krijgt Amber Bandringa bezoek van een vrouw en man met een paraplu, die niet echt past bij het stralende weer tijdens het inspelen. Blijkbaar is de dame een echte fotograaf en de man met de paraplu heeft daarin een flitsapparaat die wordt bediend met een afstandsbediening.

De wedstrijd staat vandaag onder leiding van Teus van der Lee, die in de kantine nog even met trots vertelt over het eindelijk klaar hebben van het leggen van de tegels naar het E- en F-veld. Hulde voor de vrijwilligers van Nieuw Roden die de voetbalvereniging zichtbaar een warm hart toedragen.

Even na half drie fluit Teus voor het begin van de wedstrijd. Het beeld van de wedstrijd is vergelijkbaar met alle thuiswedstrijden dit seizoen, Nieuw Roden bepaalt wat er gebeurt op het veld. Blauw Wit probeert er echt wel een wedstrijd van te maken, maar komt in de praktijk niet verder dan te proberen de ene aanvalsgolf na de andere aanvalsgolf te keren. Al in de vijfde minuut is het de ook vandaag weer ongrijpbare Renee Huizinga die op rechts ontsnapt, Renee geeft een voorzet die met een fraaie boog over een drietal verdedigers van Blauw Wit heen zeilen en die perfect het hoofd van de altijd kopstersterke Amber Bandringa vindt. Amber hoeft niet echt hoog te springen om de bal perfect te raken. Op de foto van de meegereisde fotograaf is te zien dat de bal zich op het hoofd van Amber indeukt alvorens de bal snoeihard als een granaat net onder lat inslaat voor de 1 – 0. In de zevende minuut mag Nieuw Roden een hoekschop nemen , net als de voorgenoemde voorzet, valt de bal net buiten het vijfmetergebied in een groep spelers. In de totale chaos voor het doel van Blauw Wit is het de altijd alerte Grytsje van den Berg die profiteert, vallend in een slidingachtige beweging schiet ze de bal in het dak van het doel voor de 2 – 0. Nieuw Roden dat na bijna 10 minuten al met 2 – 0 voor staat lijkt was gas terug te nemen, Blauw Wit is blij dat het wat lucht krijgt en kan wat verder van het eigen doel af voetballen. In de 22ste minuut is het dan Quelly Soumahu, in het veld wordt ze liefdevol Q genoemd, die van buiten de 16 meter het doel onder schot neemt. Het afstandsschot is natuurlijk even onder weg, de niet al te grote keepster van Blauw Wit staat even voor het doel en springt zo hoog ze kan. De bal van Q is tot op de centimeter nauwkeurig en vliegt over de in het niets grijpende handen onder de lat voor de 3 – 0. Q is erg blij met haar doelpunt, het is een kroon op haar wedstrijd, volgens de verslaggever speelde ze de beste wedstrijd die hij ooit van haar gezien heeft. Het duurt tot de 36ste minuut als ongelofelijk snelle Renee over rechts weer één van haar befaamde sprints aantrekt. Ze is met de bal vele malen sneller, dan haar tegenstanders zonder bal. De zeker niet zelfzuchtig spelende Renee trekt naar binnen en stormt naar het doel van Blauw Wit, vlak voor de keeper legt ze de bal af op Amber Bandringa die eenvoudig de 4 -0 scoort. De coach van Nieuw Roden, Wiebe Kooistra, vergelijkt Renee haar flitsende demarrages terecht met die van de wijlen Johan Cruijff. Met de 4 – 0 stand gaan we gezamenlijk de rust in, op naar de warme gezellige kantine met de heerlijke koffie.

In de tweede helft is de laagstaande zon verdwenen achter de wolken en weigert voor de rest van de middag terug te komen, hier wordt de fotograaf niet vrolijk van. De dames van Nieuw Roden gaan gewoon door waar ze in de eerste helft mee begonnen waren. Nieuw Roden blijft gewoon het tempo in de wedstrijd dicteren. In de 55ste minuut is het Amber Bandringa die solo vanaf de 16 meter bekroont met een snoeihard schot voor bij de kansloze keeper van Blauw Wit, stand 5 – 0. Voor de kenners is het altijd te zien wanneer Amber Bandringa één van haar kanonskogels afschiet, in de aanloop naar haar schot bolt ze haar wangen en alle spieren van haar hele lichaam werken mee om één van de hardste schoten in de vrouwen competitie los te laten. Q is dicht bij haar tweede doelpunt inde 60ste minuut als een schot van haar net binnen de 16 meter vol op de paal weer het veld in schiet. De opgeluchte verdedigers van Blauw Wit kunnen zonder verdere schade de bal wegwerken. In de 71ste minuut is het de beurt aan de goaltjesdief van Nieuw Roden Nikki Bosman, vanaf rechts in de 16 meter schiet de bal diagonaal langs de gestrekte keeper van Blauw Wit voor de 6 - 0. Als Nikki scoort lijkt het zo vanzelfsprekend, iedereen die voetbalt of daarvan verstand heeft weet dat dit niet zo is. In de 77ste minuut is het Amber van der Donk die het houtwerk van het doel van Blauw Wit test, Amber Bandringa reageert accuraat en scoort haar vierde doelpunt voor de 7 – 0 eindstand. In de 80ste minuut raakt Amber van der Donk nu ongelukkig de lat. Het bleef zoals gezegd bij de 7 – 0 stand, de verslaggever heeft geen aandacht besteed aan de grensrechter van Blauw Wit. De verslaggever gelooft in respect voor de leiding van een voetbalwedstrijd, maar zelfs de speelsters van Blauw Wit geneerden zich voor hem.

De speelsters van vandaag: Sanne van Steenwijk had als keepster wederom een gemakkelijke middag, het moeilijkste voor haar lijkt de warming up waar ze nog enigszins wordt getest. De zusjes van der Donk, Amber en Annouk zijn echt op iedere positie inzetbaar en waren ook vandaag weer de olie in de voetbalmachine van Nieuw Roden. Richella Wierenga geeft haar tegenstanders weinig tijd en kans om iets met een bal te doen. Jildau Huitema is de gedroomde laatste vrouw van iedere voetbalcoach, zoveel uitstraling en overwicht in de laatste lijn en bij voorkeur alles voetballend oplossend. Grytsje van den Berg heeft zoveel dynamiek en beweging met een bal, de perfecte centrale middenvelder. Quelly Soumahu is al genoemd, is gedreven, altijd positief en blijft altijd vrolijk. Martine Kooiker scoorde voor de afwisseling een keer niet, is gracieus en snel, blijft altijd gevaarlijk en is voor niemand bang, als zij boos op jou is…..Renee Huizinga is ook al genoemd, een zeer bijzondere speelster met unieke kwaliteiten. Amber Bandringa was met 4 doelpunten wellicht de vrouw van de wedstrijd. Nikki Bosman is een speelster die zich de laatste tijd opvallend ontwikkeld, ze werkt altijd hard maar is ontzettend effectief geworden als ze voor het doel verschijnt. Larissa Nijland is degene die iedere tegenstander eenvoudig de weg naar het doel van Nieuw Roden ontzegt en daarmee Sanne bijna werkeloos maakt. Fysiek ijzersterk met een gezonde drang naar voren om de tegenstander nog meer pijn te doen. Sharon van der Ploeg speelt vaak rechtsback, maar vult dit in zoals ze dat ook bij Ajax doen, de verdediger uitschakelen veel opkomen en voortreffelijke voorzetten afleveren en af en toe een doelpuntje meepikken.