top of page

Dames Nieuw Roden verstoren kampioensfeestje van The Knickerbockers

Voorwoord

Het gevecht om die ene promotieplek in onze competitie zorgde voor een beladen wedstrijd en zeer zeker ook de aanloop er naar toe.

Beide ploegen hadden een jaar eerder de enige promotie plek in toen in ieders (verschillende) competitie al eens verspeeld. Dit ook doordat de competitie niet uitgespeeld kon worden en je zelfs dan met de minste verlies punten en niet gespeelde wedstrijden niet kunt promoveren. Een enkele promotie plek in de vierde klasse legt dan nog meer druk op de competitie. Om herhaling te voorkomen en je doelen te bereiken werd je dan ook gedwongen tot onsympathieke maatregelen. Bijvoorbeeld als je tegenstander een wedstrijd afzegt door hier niet mee akkoord te gaan en vervolgens de tegenstander met een “BNO” vermelding te geven zodat de afzeggende club kans had op drie verlies punten die dan door de KNVB opgelegd wordt na behandeling in de tuchtcommissie. En dan bij drie afzeggingen de niet opkomende ploeg kans heeft om de competitie uitgezet te worden waarmee je de ranglijst kunt beïnvloeden als hun gespeelde wedstrijden niet meer mee zouden tellen. (Te gek voor woorden dat het zo moet.) En dan maar hopen dat er geen wedstrijden meer afgezegd worden. Afzeggen door het missen van motivatie ontstaat o.a. doordat een laag geklasseerde ploeg aan moet treden tegen een koploper waarvan je weet dat ze gemiddeld tien keer per wedstrijd scoren. Dit alles maakte je als club die wil promoveren niet populair. Wij vinden dan ook dat de slechte promotie degradatie regeling hier een van de grote boos doeners is. Dit probleem hebben wij al een tijdje geleden bij de KNVB neergelegd en hopen dat ook zei inzien dat hier per direct wat aan moet veranderen. In de B categorie waar ook op stromende jeugdteams door heen moet is het erg slecht geregeld. De doorstroom van Ma en Mb teams komen deze hindernissen tegen, terwijl veelal de kwaliteit bij deze jonge meiden op voorhand al de 5 en 4e klasse ontgroeit zijn. En ondanks dat het damesvoetbal nog steeds groeit, had het nog meer kunnen groeien door te zorgen dat er met een goede promotie /dertig regeling minder afhakers zijn

Tot overmaat van ramp valt er zomaar uit het niets ook nog eens het KNVB besluit om de dispensatie regeling voor meisjes af te schaffen! Dit geeft kleinere clubs weinig kansen meer om overgang te creëren naar een eigen meisjes team.

WELKOM IN DE BLAUWE H3L

Groningen- De strijd tussen twee ontgroeide 4é klassers moest vandaag dan ook uitgevochten worden voor de enige promotie plek.

In de wandelgangen waren de geruchten al binnengekomen dat onze opponent The Knickerbockers (TKB) er alles aan zou doen om hun promotie te bewerkstelligen. Dan wist je als Nieuw Roden dat er weleens gebruik kon worden gemaakt van de nog speelgerechtigde speelster uit TKB Vr1 en Vr2. Dit wat overigens legaal is mits de speelster niet meer dan 15 wedstrijden in de A-categorie gespeeld heb. Dan kun je als Nieuw Roden dit alleen nog constateren als je een beetje voorwerk doet en verdiept in de speelsters van TKB. Bij het controleren van namen op het wedstrijd formulier vlak voor de wedstrijd bleek dat de vermoedens waar waren. En niet een of twee spelers, maar vijf speelsters! Leentje v Alphen, Margo Bredeweg, Maxime Jackson, Alian Opufou en Beppi v.d. Sluis moesten TKB mee helpen om VV Nieuw Roden van promotie af te onthouden. En TKB had al een goed team die deze wedstrijd ook nog eens gebruik maakte van een bij de club betrokken “speelster fluisteraar” en wel niemand minder dan Walter Waalderbos ). Nadeel is wel dat de speelsters in TKB vr3 even aan de kant gezet worden voor het behalen van promotie. Sterker en vervelender nog, is dat Nieuw Roden dan ook met de die dag beste selectie moest spelen. (Handeling) Snelheid werden in een keer belangrijker. Terwijl normaal iedereen speelt en wij altijd door wisselen.

Opkomend in de TKB Arena werd duidelijk dat er met niks anders rekening gehouden werd dan het kampioenschap deze dag van TKB vr3. Spandoeken, ballonnen, volle tribune en een reeds ontruimde bar voor hun kampioen team!

DRUK

Konden onze meiden de druk aan? Zouden onze toppers niet afgeleid worden. Konden we ons eigen spel kunnen spelen met onze gemiddelde leeftijd die ver onder de 19 jaar lag.

Bij aanvang van de wedstrijd bleek al gauw dat we toch nerveus waren en ongekend veel tegenstand kregen. Er werd gemopperd onder elkaar en taken werden niet goed uitgevoerd. Het was het allemaal net niet. Onrust sloeg toe en we waren zeker het eerste kwartier de weg kwijt. Hoe zou Sanne van Steenwijk het doen? Onze kleine keepster heeft fysiek moeite met hoge ballen. Een slimme tegenstander maakt hier gebruik van. Is het niet dat Sanne van Steenwijk juist het team op het goede spoor zet, na een geweldige redding duikend met twee keer haar lichaam lengte was de bal kansloos in de verre hoek. Sanne zat duidelijk wel goed in de wedstrijd. Na 20 minuten toonde Nieuw Roden haar veerkracht door te kunnen aanpassen aan het niveau van de tegenstander en om vervolgens de wedstrijd naar je toe te trekken. Deze veerkracht heeft zich ook vaak geuit in onze succesvolle zaalvoetbal avonturen.

Tijdens een korte drink pauze naar aanleiding van een blessure behandeling in het veld, was de mogelijkheid om nog een aantal speelsters aan te spreken om hun motivatie nog een beetje op te krikken. Kort daarna kreeg TKB de eerste tegen slag te verwerken. Martine Kooiker ontdoet zich op de rechtervleugel van haar tegenstander en ziet Amber Bandringa naar de eerste paal lopen. Een tel later ligt de bal bij de eerste paal erin. 0-1

Amber van der Dong liep een blessure op en moest gewisseld worden. Haar tweeling zus Annouk van der Dong neemt elke positie die ze in het veld krijgt moeiteloos op. Ook nu verschijnt ze even later bij een corner lopend naar de eerste paal om de bal onhoudbaar in te koppen. 0-2. De strijd was nog niet gestreden en door vele fouten over en weer hadden we nog geen zekerheid op een goed afloop. De rust kwam als geroepen.

Tweede helft Een tegenstander die achter staat moest je altijd direct vast zetten als je aan de tweede helft begint. De eerste 10 minuten mag je de tegenstander geen geloof geven dat ze alsnog kunnen winnen. Druk zetten over het hele veld was de opdracht. Onze spits Amber Bandringa en haar aangeefster Martine Kooiker sloopten hierna de TKB verdediging. Fantastisch vleugelspel door aangeven van ons midden veld en zelf achter roede spelers met lange ballen deden het spandoek achter het doel van Sanne van Steenwijk eer aan.

“WELKOM IN DE BLAUWE H3L”

Binnen korte tijd was de stand 0-4. Renee Huizinga altijd nog bijkomend van het 5 mei festival wist wel hoe je een kleine keeper moet verrassen. Een vrije trap op 25 meter verdween onhoudbaar hoog in het doel. 0-5

Amber Bandringa die nooit afgeleid werd door wat er in om in het veld zou gebeuren was alleen maar bezig om een manier te vinden om de bal in het doel te schieten. Haar dag beloonde ze zichzelf met een zuivere hattrick 0-6. De complimenten voor TKB en hun sportiviteit. Het niveau van deze wedstrijd is makkelijk te vergelijken met een kampioenswedstrijd in de tweede klasse. Het zou dan ook belachelijk zijn voor het hele damesvoetbal als TKB of Nieuw Roden niet zou promoveren. Daar doe je iedereen te kort mee.

Het was nog lang gezellig met speelsters en leiding van beide clubs in de beruchte TKB kantine.

Het bier kon stromen, maar niet zoals verwacht alleen bij de thuisclub maar ook bij de bezoekers. VV Nieuw Roden moet nu nog in twee wedstrijden 1 punt halen om met een doelsaldo van ver over de honderd kampioen te worden. Aanstaande zaterdag 21 mei spelen we thuis de kampioenswedstrijd tegen een heel leuk en gezellig team van Lygurgus. Aanvang 14.30 uur.

Verslag en foto’s Wiebe Kooiker


18 views

Recent Posts

See All
bottom of page