top of page

Nieuw Roden de betere ploeg , maar door mega inzet van ACV  en eigen blunders niet kunnen stunten.

Beker(wed)strijd ACV Vr1 – Nieuw Roden Vr1

Voorwoord-De wedstrijd die gespeeld werd door Nieuw Roden tegen het ACV uit Assen was de ultieme uitdaging voor de ploeg uit Nieuw Roden. Het resultaat van deze wedstrijd werd de graadmeter op welk niveau Nieuw Roden thuis hoorde. Het onvermijdelijk kampioenschap in de derde klasse zal een promotie opleveren naar de tweede klasse. De ACV dames stonden ook ongeslagen bovenaan en hoopten promotie te maken naar de eerste klasse.

Assen- Aangekomen op sportpark het Stadsbroek, werden we gracieus ontvangen bij de voordeur door gastvrouw Irene Pathuis en haar collega. In de bestuurskamer ontmoeten we de toen nog bebrilde scheidsrechter Frits Steenbergen uit Koekange en niemand minder dan de goedlachse succes trainer van ACV Jan van der Veen liep ook nog even binnen. Zoals bijna alle trainers/ coaches die je ontmoet voor de wedstrijd laten je vaak weten dat hun team niet compleet is, veel blessures hebben en dat ze terug moeten grijpen op jonge speelsters. Zo bleek ACV hier ook onder te leiden. Jan van der Veen dekte zich al in als ze zouden verliezen? Of Jan wilde graag in de underdog positie?). Een psychologisch spelletje van Jan van der Veen? Die indruk gaf Jan mij niet )). Met deze uitspraak doe je je jonge invalsters tekort. Bij Nieuw Roden voetballen vijf 16 jarige speelsters die allen vanaf hun veertiende al met dispensatie in Nieuw Roden Vr1 speelden! En deze meiden waren al belangrijk voordat ze de speelgerechtigde leeftijd hadden bereikt.

De eerste helft begint zoals werd verwacht, ACV probeerde Nieuw Roden te overrompelen door vanaf het eerste fluitsignaal druk uit te oefenen. Vooral op de voor ACV bekendste speelsters Renee Huizinga en Amber Bandringa. Renee werd met vlagen hard aangepakt, maar wist dit veelal te pareren en kon gevaarlijk blijven. Renee Huizinga directe tegenstander Lotte Wijnalda pakte dan ook geel waar rood ook niet had misstaan. Een waarschijnlijke denkfout dat Renee Huizinga de spil van het elftal uit Nieuw Roden zou zijn moest snel zijn gebleken dat dit niet het geval was. Nieuw Roden stond als een team waarvan elk lid het ACV niet gemakkelijk ging maken onder aanvoering van Grytsje van den Berg op het middenveld, Jildau Huitema in de verdediging en aanvoerder Amber Bandringa in de aanval. Na een half seizoen waarin Nieuw Roden Keepster Sanne van Steenwijk amper tien ballen per wedstrijd kreeg, moest ze vandaag aan de bak. Na 16 minuten werd Sanne gepasseerd en de bal belande achter Sanne in het net. Ondanks dit tegen doelpunt werd er niet getwijfeld door Nieuw Roden om de wedstrijd in een voordeel te kunnen beslissen. Dit bleek nog geen minuut later toen Grytsje van den Berg scoorde met een fantastisch afstand schot. Na een half uur spelen maakte Nieuw Roden een overtreding even buiten de “16”. De vrije trap ging over de muur en verdween niet geheel onhoudbaar in het doel. Nieuw Roden keek weer tegen een achterstand aan. 2-1. Ondanks dat het spel redelijk in evenwicht was, kreeg Nieuw Roden meer veld overwicht en ook meerdere kansen. Maar toch gaf Nieuw Roden 8 minuten voor de rust een ongelofelijk sullig doelpunt cadeau aan de Assenaren. De 3-1 achterstand was daardoor geflatteerd, maar diegene die het meeste scoort wint. Na meerdere kansen op een aansluiting treffer, wist uiteindelijk Grytsje van den Berg uit een corner te scoren. 3-2 werd de rust stand.

Tweede helft. Uit de kleedkamer gekomen werden de mouwen nogmaals opgestroopt. En dusdanig dat het vele publiek (150) een Nieuw Roden zag voetballen die in de tweede helft het spel bepaalde en ACV vast zette op hun eigen helft. De kansen bleven kansen en Nieuw Roden was erg ongelukkig in de afwerking. ACV kwam er niet of weinig meer uit. Bijna de hele tweede helft werd er gejaagd op de gelijkmaker. Uiteindelijk viel deze 5 minuten voor tijd door een corner waarbij de bal als het ware in een flipperkast viel en werd ingeschoten door weer Grytsje van den Berg. Nieuw Roden was fit en gretig. ACV had steeds meer moeite om tegengas te geven. Een verlenging had de uitkomst kunnen bieden voor Nieuw Roden, want de kans dat ACV (conditioneel) zou afhaken bleek groot. Maar helaas de wedstrijd moest beslist worden met penalty’s en niet de gewenste verlenging. De penalty serie werd in het voordeel van ACV beslist.

Met opgeheven hoofd kon Nieuw Roden het strijdveld verlaten. Voor de wedstrijd had Nieuw Roden een aantal vragen en na de wedstrijd hebben we ze kunnen beantwoorden.

Vraag 1; Waar stonden we als ploeg. Antwoord; De wedstrijd liet zien dat Nieuw Roden ook een klasse team als ACV aan banden kan leggen. Te bedenken dat ACV volgend seizoen zoals het nu lijkt een eerste klasse team gaat worden.

Vraag 2; Als de druk op Nieuw Roden hoger werd door sterkere tegenstanders, kon Nieuw Roden dan nog “opschakelen:” Antwoord; Ja dat deed Nieuw Roden met verve.

Vraag 3; Kun je twee dagen achterelkaar top voetbal spelen?(de avond voor de wedstrijd allen gespeeld. Ere Divisie Vr1 en Eredivisie O18. Terugkomst uit Heerhugowaard ver na middernacht) Antwoord; Ja dit is mogelijk. Sterker nog, deze wedstrijd werd bewezen dat je fitter kon zijn dan een kampioenskandidaat uit de tweede klasse.

Vraag 4; Waren wij het betere team? Antwoord: Ja wij waren ondanks het verlies vandaag het betere team.

Vraag 5; Had Nieuw Roden een leuke zaterdag? Antwoord; Ja we hadden een fantastische middag in Assen met veel publiek en een echte wedstrijd waar we op hadden gehoopt.

Wij wensen Jan van der Veen en zijn team veel succes in de verdere beker strijd!