Nieuw Roden VR1 wint van ACV VR1 na penalty's in de kwart finale voor de KNVB beker

Nieuw Roden - Het was afgelopen nacht na de thuiskomst van KTP Nieuw Roden lang onrustig op het sportpark aan de Zevenhuisterweg. Met gepaste trots werd de gewonnen KNVB Beker gevierd en vloeide het bier rijkelijk tot in de late uurtjes. De geruchten gaan dat een aantal speelsters in de kantine zelfs hebben overnacht. Toch mocht het team van Nieuw Roden VR1, waarin bijna alle speelsters van KTP Nieuw Roden spelen, aantreden vanmiddag tegen de koploper in de eerste klasse de uit Assen afkomstige ACV VR1. Het betreft wederom een wedstrijd voor de KNVB beker, maar dit keer een kwart finale op het veld.

Historie Beide teams kwamen elkaar ook al eens een keer tegen voor de beker op 18 december 2016, ondanks een destijds beter voetballend Nieuw Roden ging na een 3 - 3 eindstand ACV door na het nemen van penalty's. Normaal gesproken zou de verwachting zijn dat ook vanmiddag Nieuw Roden de beter voetballende ploeg zal zijn. Ondanks dat ACV VR1 een klasse hoger speelt, zal het een lastige middag krijgen. Het zal waarschijnlijk wel iets fitter aan de wedstrijd beginnen, de speelsters van Nieuw Roden zouden grotendeels falen op blaastest voor een alcohol controle.

Eerste helft De wedstrijd begint iets later want de scheidsrechter van dienst heeft nogal wat instructies voor de grensrechters en speelsters, het is duidelijk dat vanmiddag volgens het boekje wordt gefloten. Het spelbeeld is volgens de verwachtingen, een op kracht voetballend ACV en vlot combinerend Nieuw Roden die de speelsters van ACV vele meters laat lopen. De eerste kans is voor Nieuw Roden als Grytsje van den Berg vrij mag aanleggen voor een schot. Het schot gaat echter diagonaal voorlangs. In de tegenaanval van ACV gaat het mis, ACV reageert snel op een misverstand in de verdediging van Nieuw Roden en schiet de bal over de keepster Anique Hoogeveen heen in het net. ACV komt te snel en te gemakkelijk op 0 - 1. Nieuw Roden schroeft het tempo op en ACV moet gewoon terug en ondergaat de ene aanval na de andere aanval. In een serie van drie corners op een rij zijn er kansen voor Nikki Bosman, Amber Bandringa en Grytsje. De bal valt echter steed niet goed en gaat er dus niet in. ACV blijft loeren op een uitbraak, maar het blijft vaak te lang met de bal rennen en speelt in een te laag tempo wat steeds tot balverlies leidt. In de verloop van de eerste helft rolt de ene aanval na de andere aanval op het doel van ACV af, maar Nieuw Roden weet maar steeds niet te scoren. Je vraagt je af hoe het kan dat ACV in deze wedstrijd überhaupt voor kan staan.

Tweede helft In de tweede helft zoekt Nieuw Roden direct de gelijkmaker, al in de eerste minuut krijgt Amber Bandringa een schietkans. Het schot wordt overduidelijk met een handsbal door een verdedigster van ACV gekeerd. De scheidsrechter ziet het niet dus wordt Nieuw Roden een strafschop ontnomen. Met snelle combinaties snijdt Nieuw Roden eenvoudig door de verdediging van ACV. Amber Bandringa brengt Grytsje in stelling, maar ook dit schot gaat hard over. Dan na zes minuten in de tweede helft na goed doorzetten van Nikki, de voorzet wordt akelig nauwkeurig door Femke Mulder in de verre bovenhoek gekopt. De vreugde is enorm aan de kant van Nieuw Roden, na zoveel kansen wellicht ook wel terecht. In deze fase van de wedstrijd moet ACV overleven waarbij het gewoon niet het tempo van Nieuw Roden kan bijhouden. Toch blijft ACV gevaarlijk, niet zozeer door uitgespeelde kansen, maar het geeft net als een Duitse ploeg nooit op. Dan in de twintigste minuut een misverstand in de verdediging van Nieuw Roden, een speelster van ACV krijgt zomaar vlak voor het doel de bal voor voeten. Het te harde schot gaat echter ruim over. In het verdere verloop van de tweede helft krijgt Nieuw Roden echt nog wel goede kansen tegen een zichtbaar vermoeid ACV. Het heeft echt met de krachten gesmeten om te proberen weerstand te bieden aan het hoge tempo combinatievoetbal van Nieuw Roden. Nieuw Roden weet daar echter geen gebruik van te maken. Als de scheidsrechter dan zo'n acht minuten voor het einde van reguliere speeltijd affluit staat het dan ook 1 - 1. Dus net zoals ongeveer een anderhalf jaar geleden tijd voor penalty's.

Penalty's Amber Bandringa mag de eerste penalty nemen, de links halfhoge bal wordt knap gestopt door de keepster van ACV. ACV scoort de volgende penalty. Femke Mulder scoort de 1 -1. ACV scoort de volgende penalty. Nikki scoort de 2 - 2. ACV scoort de volgende penalty. Amber van der Donk scoort de 3 - 3. Dan schiet een speelster van ACV de bal over. Renee Huizinga scoort de 4 - 3. ACV scoort de volgende penalty. Nadat beide teams vijf penalty's hebben genomen staat het 4 - 4. Vanaf nu worden de penalty's om en om genomen. Larissa Nijland scoort de 5 - 4. ACV scoort de volgende penalty. Grytsje van den Berg scoort de 6 - 5. ACV scoort de volgende penalty. Sanne Bijlstra scoort de 7 - 6. Dan mist een speelster van ACV als zij over het doel van Anique Hoogeveen heen schiet.

Feestje Het feestje dat nu op het veld wordt gevierd, doet denken aan het feestje van gisteravond in Almere. Het is haast niet te bevatten wat de dames van Nieuw Roden in de zaal en op het veld verrichten. In de zaal is het gewoon zo dat de teams van Nieuw Roden tot de nationale top behoren. Op het veld behoort het wellicht nog niet tot de nationale top, maar wie houdt dit zeer jonge getalenteerde team uit een klein Drents dorpje tegen?