top of page

Nieuw Roden VR1 speelt met Helpman VR1 en wint met 4 – 2

Nieuw Roden - Eindelijk maar dan toch, op deze zaterdag lijkt de lente te zijn begonnen. Met aangename temperaturen en een lekker zonnetje aan de hemel is het zeker goed vertoeven bij het voetbalveld op het sportpark van Nieuw Roden.

Zaal is even belangrijker Vanmiddag staat voor de vrouwen van Nieuw Roden de thuiswedstrijd op het programma tegen het altijd lastige Helpman VR1 uit Groningen. Nadat KTP Nieuw Roden gisteravond in Alkmaar tegen Team Alkmaar/ Sportstars had gewonnen met 2 - 5 is het met een straatlengte voorsprong van 14 punten als eerste in de zaalvoetbal eredivisie voor vrouwen geëindigd. Binnenkort zullen dan ook de play-off wedstrijden voor het landskampioenschap worden gespeeld. Zaak dus om vanmiddag heel te blijven in de wedstrijd en zonder schade het veld te verlaten. De zaal is, nu er grote prijzen zijn te winnen, even belangrijker dan het kampioenschap in de tweede klasse op het veld.

Eerste helft Nadat de scheidsrechter alle spelerspassen nauwkeurig heeft gecontroleerd, mag de wedstrijd een vijftal minuten later beginnen dan was bedoeld. Het is Nieuw Roden dat zich gelijk laat zien, in de tweede minuut wordt Grytsje van den Berg in stelling gebracht voor een schot net binnen het 16 meter gebied. Het vizier staat nog niet op scherp als de bal hard zo'n halve meter over de deklat vliegt. Het is duidelijk dat Nieuw Roden snel op voorsprong wil komen, als nog geen minuut later een onrust stokende Amber Ambringa in de verdediging van Helpman wederom de bal op Grytsje aflegt. Het vizier is duidelijk bijgesteld, de lange keepster van Helpman moet onvrijwillig in het stof bijten als voorbij haar in het niets tastende handen de bal in het net vliegt. Nieuw Roden heeft zijn gewenste voorsprong en het laat het tempo duidelijk zakken. Helpman krijgt de ruimte om te komen en maakt daar dankbaar gebruik van. In de achtste minuut krijgt het een vrije trap op een aantrekkelijke plek net buiten het 16 meter gebied, het schot gaat echter snoeihard over het doel van onze keepster Anique Hoogeveen. Nieuw Roden gaat nu wat meer op balbezit spelen en lijkt daarmee in een energie zuinige wedstrijd het maximale resultaat te willen behalen. Deze strategie lijkt goed te werken totdat in de 20ste minuut de verdediging een bal niet goed weg krijgt. Ineens gaat het snel, vanaf links wordt de bal door Helpman voorgezet op een speelster bij de tweede paal. De bal wordt volley hard halfhoog op het doel van Nieuw Roden geschoten. Anique heeft geen antwoord op dit schot, het feestje is bij Helpman compleet, elkaar opvurend zien ze kans op meer. Renee Huizinga denkt daar anders over, altijd actief heeft ze over links weer een van haar snelle rushes. Aangekomen bij de achterlijn lijkt ze een voorzet te willen geven, maar de bal vliegt zomaar over de keepster van Helpman heen en komt met een prachtige boog in het bollende net terecht. Met een 2 - 1 stand fluit de scheidsrechter voor de rust.

Tweede helft In de tweede helft komt er een gemotiveerd Helpman uit de kleedkamer, dat op zoek gaat naar de gelijkmaker. Te snel lukt dat als het over rechts de verdediging van Nieuw Roden op snelheid de baas is, de voorzet wordt prachtig binnen gekopt bij de tweede paal. Nieuw Roden moet nu toch echt de handen uit de mouwen steken wil het vanmiddag de drie punten binnenhalen. Het schroeft het tempo op en voetbalt met meer druk naar voren. In de tiende minuut van de tweede helft krijgt Nieuw Roden een corner die over iedereen heen vliegt. De bal komt terecht bij Amber van der Donk, bij de achterlijn passeert ze een verdedigster van Helpman. Haar voorzet is op maat, Grytsje mag afdrukken voor haar tweede doelpunt in deze wedstrijd, Nieuw Roden staat gewoon weer voor met 3 - 2. Helpman doet zijn best om terug te komen in de wedstrijd, maar het heeft al veel moeten geven en de krachten worden minder en minder. Na een half uur in de tweede helft is het tijd voor een typische Amber Bandringa actie, met veel kracht en techniek zet ze zich door tegen een drietal verdedigers van Helpman. Als ze zich eenmaal in positie heeft gespeeld haalt ze uit voor een alles bevrijdende 4 - 2 voorsprong. De wedstrijd zit nu definitief in het slot, de overwinning komt hierna geen moment meer in gevaar.

Routine of volwassenheid Terugkijkend op de wedstrijd dan kreeg je het gevoel dat Nieuw Roden met minimale inspanningen de wedstrijd wou winnen. Het deed dan ook precies datgene wat daarvoor nodig was en ook niet meer, is dat in deze fase van de zaal- en veldcompetitie nou routine of volwassenheid van een erg jonge ploeg?