Een dapper strijdend Nieuw Roden verliest van Nederlands Kampioen Saestum Vr1

Nieuw Roden - Na twee gewonnen wedstrijden voor de KNVB-beker mochten de vrouwen van Nieuw Roden zich opmaken voor een tegenstander van formaat: het eerste vrouwenteam van Saestum. Dit team is wel het beste wat het amateur vrouwenvoetbal in Nederland kan bieden, het grossiert de laatste jaren in nationale titels. Deze wedstrijd mag dan ook met recht uniek genoemd worden, als je wou zien hoe topvoetbal bij de vrouwen gespeeld wordt mocht je deze wedstrijd simpelweg niet missen. Nieuw Roden was natuurlijk de underdog, maar als een team de voetbalwereld kan verrassen dan is het wel dit jonge talentvolle team onder leiding van Wiebe Kooiker. De scheidsrechter die de KNVB had uitgezocht om deze bijzondere wedstrijd te leiden was de heer Harry Koerntjes-Smid, ook hij is van topniveau, normaliter fluit hij met name wedstrijden in de betaalde jeugd.

Saestum begint sterk

Vanaf het begin van de wedstrijd waren de bedoelingen van Saestum duidelijk, het zette Nieuw Roden direct onder grote druk. Bij Nieuw Roden was het gelijk alle hens aan dek in de verdediging, de centrale verdedigers Mariël Miedema en Larissa Nijland hadden het in deze fase erg zwaar met allemaal rood-witte doorkomende spelers. Al in de vierde minuut kreeg Saestum waar het voor ging, een vroeg doelpunt. Het was Lisanne Hoogeveen die net buiten de 16 meter uithaalde voor een hard schot, met fraaie boog vloog de bal over de keepster van Nieuw Roden, Anique Hoogeveen heen voor de 0 - 1. De teleurstelling bij Nieuw Roden was groot, dit was niet het scenario dat van tevoren was uitgezet. Nieuw Roden had toch het plan om achteruitleunen op de altijd sterke verdediging met de snelle spitsen gevaarlijk te worden. Nu werd het al direct in het begin van de wedstrijd tijd voor plan B.

Komt Nieuw Roden terug in de wedstrijd? Het voetbal van Saestum is voor de kenners om de vingers bij af te likken. De beweging zonder de bal is indrukwekkend, dit zorgt altijd voor twee tot drie vrijstaande speelsters. De volledige breedte van het veld wordt altijd benut, de speelsters die vanaf de verdediging en het middenveld inkomen kunnen altijd de bal afleggen op een speler die in de breedte meeloopt. In het duel zijn ze desnoods meedogenloos, een tegenstander wordt altijd minimaal uit balans gebracht met duwtje hier en daar. Het duel voor een speelster van Saestum begint al voordat de bal in de buurt is. Nieuw Roden moest hard werken in de eerste helft om het tempo bij te benen, maar dat doet het dan ook verbeten. De verdediging van Nieuw Roden is in het verdere verloop van de eerste helft steeds beter georganiseerd en ingespeeld op het aanvalsspel van Saestum. De rol van keepster Anique Hoogeveen mag niet onderschat worden, de klein van stuk zijnde keepster liet in een aantal 1 op 1 situaties zien dat ze daarin op haar sterkst is. Sporadisch kwam Nieuw Roden eruit, maar het wist in ieder geval knap de stand op 0 -1 te houden in het verdere verloop van de eerste helft.

Nieuw Roden begint de tweede helft sterk

Vanaf het begin van de tweede helft zag het publiek een ouderwets herkenbaar swingend Nieuw Roden. Nu waren de rollen omgekeerd, fanatiek werd de ene aanvalsgolf na de andere op het doel van Saestum losgelaten. Na een aanval over rechts werd Grytsje van den Berg centraal in de 16 meter vrijgespeeld. Het harde schot gaat echter rakelings over. Saestum kreeg de bal even niet weg, Nieuw Roden mocht dan ook een aantal hoekschoppen op rij nemen. Bij een voorzet inde vijfde minuut werd de bal onreglementair door de verdediging van Saestum weggewerkt, de scheidsrechter besliste resoluut voor een penalty. De penalty specialist en aanvoerster van Nieuw Roden Amber Bandringa zet zich achter de bal. De bal vloog knetterhard, zoals we Amber kennen, voorbij de fraai maar vergeefs duikende keepster van Saestum. De stand was nu zomaar 1 - 1, alles leek nog mogelijk in deze wedstrijd. Het publiek ging er nu echt voor zitten, zou er dan toch nog sprake kunnen zijn van een verrassing?

Saestum stelt orde op zaken. Nieuw Roden ging nog even door, na een overtreding mocht Mariël van een meter of twintig een vrije trap nemen. De keepster van Saestum moet zich volledig strekken om met moeite het harde schot te keren. Na een kwartier in de tweede helft ging de storm van Nieuw Roden enigszins liggen. In de 61ste minuut wist onze keepster Anique een laag gericht schot met moeite te keren. Drie minuten later was een kopbal van Joniek Bonnes haar echter te machtig en stond Saestum gewoon weer met 1 - 2 voor. Dit was achteraf bekeken het echte omslagpunt in de wedstrijd. Deze klap kwam Nieuw Roden gewoon niet meer te boven, dapper vechtend lieten de krachten Nieuw Roden in de steek.

Nieuw Roden haakt af Saestum greep in deze fase Nieuw Roden bij de keel met energiek voetbal. In de 70ste minuut is het Laura Klok die in een aanval met snel en kort combinatievoetbal van dichtbij de 1 - 3 scoorde. Vijf minuten later is het diezelfde Laura Klok die zwaar in de dekking een voorzet vanaf rechts knap in het doel van Nieuw Roden werkt voor de 1 - 4. Nieuw Roden was nog even gevaarlijk na een vrije trap van Mariël op Amber, de keepster van Saestum wist deze gerichte kopbal echter onschadelijk te maken. Doelpunten van wederom Lisanne Hoogeveen en Janiek Bonnes zorgden uiteindelijk voor een ruime overwinning van 1 - 6 voor de ploeg uit Zeist.

Niet ontevreden Nieuw Roden weet nu na drie bekerwedstrijden waar het staat. Nadat het debuteert in de 1ste klasse heeft het twee gerenommeerde ploegen die al langere tijd 1ste klasse spelen verslagen. Dat is gewoon en geweldige prestatie waarmee het team gewoon met een goede moraal verder kan in het nog te beginnen seizoen. De wedstrijd tegen Saestum betekent dat de topklasse duidelijk nog een brug te ver is, maar dat Nieuw Roden überhaupt dit soort wedstrijden mag spelen is al een grootse prestatie op zich. Dit verlies in deze bekerwedstrijd zal dit jonge team alleen maar sterker maken. Nieuw Roden is er zeker klaar voor dit seizoen, laat de competitie maar beginnen.