top of page

Nieuw Roden stuurt Oranje Nassau zonder punten naar huis.

Nieuw Roden - Het seizoen 2018 - 2019 is net begonnen en gelijk al op volle toeren voor het eerste team van de vrouwen van Nieuw Roden. In de zaal heeft het de landelijke supercup gewonnen in de eredivisie voor vrouwen. Na de overwinning gisteravond is het alweer de koploper in deze competitie, het doet natuurlijk ook mee voor de beker in de zaal voor dit seizoen. Op het veld is het ook door voor de landelijke KNVB-beker en dan vandaag de tweede wedstrijd als debutant in de eerste klasse KNVB. Je vraagt je af is dit niet een beetje teveel van het goede voor deze speelsters? De drijvende kracht achter deze vrouwen Wiebe Kooiker is zelf een brok energie en gaat met zijn speelsters geen uitdaging uit de weg. Tot op de dag van vandaag bewijst hij met zijn speelsters dat het blijkbaar gewoon wel kan.

Nog geen punten Ondanks de successen in het prille seizoen staan de vrouwen van Nieuw Roden nog puntloos in de competitie na het 5 - 1 verlies in de uitwedstrijd tegen de Friese vrouwen van Sportclub Stiens. Vandaag in de thuiswedstrijd tegen de dames van Oranje Nassau zouden de drie punten erg welkom zijn om toch uit de onderste regionen van de stand te ontsnappen. Oranje Nassau heeft vorige week thuis met 2 - 2 gelijk gespeeld tegen Berkum VR1. De dames in het oranje zwart zijn duidelijk, ze zijn hier gekomen om de drie punten mee naar huis te nemen naar Groningen.

Nieuw Roden vergeet te scoren Het team komt na de wedstrijdbespreking laat uit de kleedkamer, of is het een tactiek om Nieuw Roden te laten wachten op het veld? In ieder geval begint de wedstrijd bijna tien minuten te laat. Nieuw Roden laat zich al vlot voor het doel van Oranje Nassau zien, al in de tweede minuut schiet Martine Kooiker van rechts net links naast het doel. Vier minuten later wordt Amber Bandringa vrij gespeeld voor de keepster van Oranje Nassau, Amber is nog niet helemaal warmgedraaid en de 100% gaat ook net langs de verkeerde kant van de paal. Bij Oranje Nassau valt de nummer 7 erg op, ze is erg snel, in de achtste minuut staat ze zomaar na goed doorlopen zomaar oog in oog met onze keepster Anique Hoogeveen. De verdediging van Nieuw Roden was even te nonchalant, de nummer 7 van Oranje Nassau faalt, Anique reageert katachtig op de inzet en brengt knap redding. In de twaalfde minuut reageert de nummer 7 van Oranje Nassau goed op een hoge voorzet, na een perfecte aanname is nu Anique kansloos op het schot in de verre hoek. Oranje Nassau heeft waar het voor gekomen is, het staat nu met 0 - 1 voor, de vreugde is groot. Nieuw Roden heeft deze middag een uitdaging, een goed resultaat lijkt nu wel erg ver weg.

De Amber Bandringa show Het publiek wordt een beetje moedeloos als Nieuw Roden in de 13de minuut drie dotten van kansen laat liggen, met name de kans van Nikki Bosman die 1 op 1 met de keepster van Oranje Nassau komt mocht er wel in. Het moet echter wel gezegd worden dat de keepster deze middag goed op dreef was met een aantal zeer nuttige en noodzakelijke reddingen. Dan is het in de twintigste minuut even schrikken, aan de overkant van het veld wordt Anique met hoge boogbal verschalkt. Grensrechter Dennis Matulessy had echter de schutter in buitenspel gezien, na een kort overleg met de scheidsrechter wordt het doelpunt afgekeurd. Vanaf de positie van de verslaggever kon het buitenspel niet bevestigd of ontkend worden, toch is het een opluchting. Het spel golft nu een poosje heen en weer, beide partijen krijgen niet echt grote kansen tot de 35ste minuut. Amber komt na een voorzet van Martine via de achterlijn op het doel van Oranje Nassau af. De keepster van Oranje Nassau maakt zich laag breed, Amber schiet strak over haar heen en de bal wordt gevangen door het net voor de 1 - 1. Nog geen vier minuten later neemt Amber de bal aan op de rand van het 16 meter gebied. De aanname is zo goed dat ze gelijk haar van haar tegenstandster ontdoet, het schot dat volgt laat de keepster van Oranje Nassau kansloos.

Oranje Nassau scoort op verkeerd moment De nummer 7 van Oranje Nassau blijft een plaag voor de verdediging van Nieuw Roden, vaak moet het met twee of zelfs drie verdedigsters haar in toom proberen te houden. Daar waar Nieuw Roden denkt de 2 - 1 voorsprong naar de rust te brengen, denkt Oranje Nassau daar anders over. Vanaf links een voorzet, centraal in de verdediging van Nieuw Roden wordt door Oranje Nassau geduwd, daardoor kan de bal ongehinderd bij de tweede paal terecht komen. En ja hoor daar staat natuurlijk de plaaggeest van Nieuw Roden, ze haalt zonder zicht te bedenken uit voor de 2 - 2 in de laatste minuut voor rust. Met deze tegenvaller voor Nieuw Roden mogen de beide teams de kleedkamer opzoeken.

Het gevecht begint Ook in de tweede helft is het Nieuw Roden die de eerste kansen krijgt. In de 48ste minuut wordt Amber ongelukkig getorpedeerd binnen de 16 meter door een verdedigster van Oranje Nassau. De scheidsrechter fluit, maar durft geen strafschop te geven en legt de bal op de 16 meter lijn. De fotograaf had de scheidsrechter kunnen helpen met een foto, maar op dit niveau wordt nog niet gewerkt met visuele hulpmiddelen. De vrije trap van Amber raakt de muur van Oranje Nassau half, de rebound gaat net over het doel. Er wordt in het verdere verloop van de tweede helft niet echt goed gespeeld, Nieuw Roden oogt bij tijd en wijle vermoeid maar geeft geen krimp. Oranje Nassau lijkt optisch het overwicht te hebben, maar het doet dit met het mes tussen de tanden. Het eerste slachtoffer is Sharon van der Ploeg, nadat ze de bal heeft veroverd rukt ze over rechts op. Van achteren wordt ze vol op de achillespees geraakt, zelfs de verslaggever voelt de pijn. Daar waar een donker rode kaart op zijn plaats zou zijn voor deze potentieel carrière beëindigende overtreding, krijgt de speelster van Oranje Nassau slechts een gele kaart. Gelukkig kan Sharon verder na een behandeling van verzorger Arie Schnater. In de volgende vijf minuten krijgt Oranje Nassau nog twee gele kaarten, coach Wiebe Kooiker maakt duidelijk bij de scheidsrechter dat hij zich zorgen maakt over lijf en ledematen van zijn speelsters.

Nieuw Roden bijt van zich af De dames in het blauw hebben het niet gemakkelijk in de laatste fase van de tweede helft tegen het fysieke geweld van Oranje Nassau. Gelukkig brengt keepster Anique Hoogeveen zich weer van haar sterke kant in de 1 op 1 duels, met katachtige reacties houdt ze haar doel schoon. Dan een fraaie aanval over rechts, het begint bij de rechtsachter Sharon van der Ploeg, in bal bezit komt ze weer over rechts op, ze vindt de rechtsbuiten Martine Kooiker, deze geeft een snelle voorzet met het juiste tempo in de loop van Amber Bandringa. Amber komt alleen op de keepster van Oranje Nassau af, de eerste inzet wordt knap door de keepster in het groen gekeerd, de afvallende bal wordt dan toch nog door Amber in het doel gewerkt. Nieuw Roden staat nu toch weer voor met een 3 - 2 stand. Oranje Nassau geeft niet op en krijgt zeker toch nog een aantal goede kansen, maar het vizier van de spitsen van Oranje Nassau staat niet op scherp.

Het resultaat telt altijd De overwinning van Nieuw Roden kostte bloed, zweet en tranen in een wedstrijd waarbij Oranje Nassau alle middelen inzette die tot haar beschikking had. Dat het af en toe over het randje ging had wellicht ook te maken om te kijken waar de grenzen van de scheidsrechter lagen. Even leek de wedstrijd te ontsporen in een straatgevecht, maar de drie gele kaarten voor Oranje Nassau bracht de wedstrijd weer binnen de acceptabele voetbalgrenzen. Uiteindelijk blijven dan toch de drie punten in Nieuw Roden, het resultaat telt altijd.


12 views

Recent Posts

See All
bottom of page