KTP incasseert eerste verlies 0-2

Verslag en foto’s door Anne Takens Leek - Als we op deze vrijdagavond de zaal binnenkomen op het sportcentrum in Leek zijn de tribunes niet super gevuld. Toch staat er een werkelijke topper op het programma namelijk de supercup winnaar van dit seizoen tegen de landskampioen van het vorige seizoen. Veel beter kan het niet in de zaalvoetbal eredivisie voor vrouwen. Wellicht heeft ook de rechtstreeks uitgezonden van het nederlands vrouwenvoetbal enige invloed gehad. KTP in de wurggreep Als de wedstrijd om half negen begint is het duidelijk dat beide teams elkaar met (te) veel respect bejegenen. Er wordt met de handrem op het aanvalsspel gespeeld, de speelsters nemen de tijd voor het aftasten en hebben geen haast om gegroepeerd de aanval te zoeken. Nieuw Roden laat naar het gevoel van de verslaggever TPP teveel het spel maken en leunt duidelijk achterover vertrouwend op een stugge verdediging en keepster Joukje van der Meer. Het zorgt ervoor dat TPP snel groeit in de wedstrijd en steeds beter speelt en brutaler wordt. In de zesde minuut komt een aanvalster van TPP over rechts naar binnen, het flinterharde schot kan met moeite door Joukje worden gekeerd. Nieuw Roden krijgt geen kans om de bal weg te spelen, TPP neemt Nieuw Roden in de wurggreep. De afvallende bal wordt direct opgepikt centaal voor het doel, de aanvalster van TPP schampt keepster Joukje en de bal gaat vol op de lat. Nieuw Roden komt met de schrik vrij, een zucht van opluchting gaat over de tribune. De thuisploeg schrikt wakker Nieuw Roden wil nu laten zien dat het niet de bedoeling is dat TPP het overwicht krijgt in deze wedstrijd, wie anders dan Amber Bandringa staat zoals wel vaker op. In de zevende minuut haalt het krachtmens van een meter of twaalf uit voor verwoestend hard schot. Bianca Troost de keepster van TPP en het Nederlands team lijkt niet echt onder de indruk en keert het schot probleemloos. In het verdere verloop van er eerste helft gaat het nu gelijk op, aan de beide kanten zien we wat kleine kansjes. Met nog vijf minuten te spelen krijgt Nieuw Roden de beste kans van de eerste helft, Grytsje van der Berg komt flitsend over rechts op. Bij de strakke voorzet van Grytsje staat Mariël Miedema vrij, de voorzet is nauwkeurig en schiet voorbij de keepster en verdedigster van TPP, helaas komt Mariël een schoenmaat tekort en schiet de bal in het zijnet. De 0 - 0 stand verandert niet meer in de eerste helft ondanks alle goede bedoelingen van beide teams. De wedstrijd heeft een doelpunt nodig In het begin van de tweede helft nog een goede kans voor Nieuw Roden, de aanval lijkt een kopie van de beste kans in de eerste helft. Alleen zijn er nu andere hoofdrolspelers, het is Nancy Loth die over rechts doorkomt en de bal voorzet op de bij de tweede paal vrijstaande Aline van den Berg. Als de vrijstaande Aline de bal wil inschieten lijkt de bal aan haar voet te plakken, vallend probeert ze er nog het beste van te maken. Haar voorzet levert niets op. Dan laat de nummer negen van TPP zien hoe een echte spits eruit ziet. Met de rug naar het doel toe neemt de strak ingespeelde bal perfect aan, in een vloeiende beweging schiet ze vanuit de draai in het dak van het doel. Natuurlijk had er een verdedigster in haar rug moeten staan, maar de afwerking is wel erg fraai en dodelijk effectief. Het is duidelijk dat de wedstrijd nu in een stroomversnelling komt, Nieuw Roden schroeft nu het tempo op om zo snel mogelijk weer terug te komen in de wedstrijd. De wedstrijd had een doelpunt nodig, maar die had toch eigenlijk beter aan de andere kant kunnen vallen? De wedstrijd wordt beslist Nog geen vier minuten na het eerste doelpunt heeft een verdedigster van Nieuw Roden de bal op de achterlijn in het balbezit. Een aanvalster van TPP reageert bliksemsnel en profiteert van de te langzame reactie, de bal wordt met twee benen massief geblokt. De afspringende bal komt ongelukkig terecht voor de voeten van Shayenne Ledes, die van dichtbij Joukje kansloos laat. Dit doelpunt doet echt pijn, met name omdat het niet past bij de verder goed spelende verdediging van Nieuw Roden, het was niet nodig. Nieuw Roden geeft ondanks deze gevoelige tik op de neus zeker niet op, alle krachten worden gemobiliseerd. De druk op TPP wordt overal op het veld opgevoerd, TPP krijgt nul komma nul ruimte meer. Keepster Bianca Troost groeit nu uit tot de beste speelster van deze wedstrijd, afstandsschoten van Nieuw Roden hebben geen effect, de 1 op 1 duels worden door haar gewonnen. Maar het wordt nog erger, met nog een aantal minuten te spelen krijgt Nieuw Roden na een handsbal van TPP een strafschop. Amber neemt plaats achter de bal, tegenover haar de beste zaalkeepster van Nederland. Als Nieuw Roden wil terugkomen in de wedstrijd dan moet er nu gescoord worden, de druk op Amber is groot, maar dit ijskonijn heeft daar zoals we haar kennen nooit geen hinder van. Het schot is hard, maar de bal vindt te weinig richting, het gevolg is dat de katachtige reactie van keepster Bianca Troost effectief de bal stopt. De wedstrijd is nu beslist, Nieuw Roden geeft ook nu nog niet op, maar TPP geeft geen krimp meer en brengt de 0 - 2 voorsprong naar de eindstreep. Topwedstrijd met een topkeepster Het was een wedstrijd die zeker bestempelt mag worden als een topwedstrijd, die toen de doelpunten vielen ook attractief werd voor het publiek. Keepster Bianca Troost liet haar klasse zien, dat was ook nodig want ze had dan ook veel meer werk te verrichten dan keepster Joukje van der Meer. TPP dat het eerste doelpunt scoorde won deze wedstrijd, als dat Nieuw Roden was geweest, wat zeker niet onmogelijk was geweest, dan had Nieuw Roden wellicht de drie punten in Leek kunnen houden. Als je de balans opmaakt kun je niet zeggen dat de overwinning van TPP was gestolen, het greep in het wedstrijd verloop steeds op het juiste moment de mogelijkheden die voor handen waren.