Nieuw Roden VR1 met de hakken over de sloot tegen AZSV VR1

Nieuw Roden - Soms komt de harde werkelijkheid van het leven erg dichtbij, in de afgelopen week werd vernomen dat een oud lid van Nieuw Roden, Willem van Wijk, was overleden. Veel te vroeg moest zijn familie afscheid van hem nemen. Op deze zaterdagmiddag voorafgaand aan de wedstrijden Nieuw Roden VR1 -AZSV VR1 en Nieuw Roden VR2 - Zevenhuizen VR1 verzamelden alle teams zich rond de middenstip van het hoofdveld. Met een indrukwekkende minuut van stilte werd stilgestaan bij het overlijden van Willem op het gras waar hij in het verleden voor Nieuw Roden actief was. Voorbeschouwing De tegenstander van vanmiddag is het eerste vrouwenteam van de Aalten Zaterdag Sport Vereniging (AZSV). In de beker kwam Nieuw Roden deze tegenstander ook al tegen in de beker, toen werd AZSV uitgeschakeld met een 0 - 1 overwinning. Op Facebook maakte AZSV duidelijk dat het vanmiddag was gekomen om het een en ander recht te zetten, vol vertrouwen werd de reis naar het hoge noorden ondernomen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat waar Nieuw Roden in de beker als een trein gaat, gaat het in de competitie wat minder. Met de een overwinning zou Nieuw Roden weer aansluiting vinden met de middenmoot. Nieuw Roden begint goed

Gelijk vanaf het begin is het Nieuw Roden dat al in de eerste minuut via spits Amber Bandringa het doel van AZSV onder vuur neemt. Het schot mist enige richting en gaat rakelings rechts naast het doel. Amber ontwikkelt zich als een ware plaaggeest voor de verdediging van AZSV, in de vierde minuut laat ze haar hielen zien aan haar bewakers als ze over rechts ontsnapt. De voorzet die hier op volgt wordt voor het doel rakelings gemist door Annouk van der Donk. AZSV krijgt geen kans om op adem te komen, Nikki Bosman die kansloos lijkt opgesloten bij de cornervlag, slalomt met een aantal slangachtige bewegingen langs twee verdedigsters richting het doek van AZSV. Het harde schot van Nikki kan maar half worden gekeerd, maar een verdedigster kan de bal wegroeien. Dan komt de druk van Nieuw Roden tot een kookpunt. Het is alweer Amber Bandringa die met een krachtige demarrage vanaf het middenveld oprukt naar het 16 meter gebied van AZSV. Het schot gaat diagonaal naar de verre linker hoek, de keepster van AZSV maakt zich lang, maar moet verbijsterd toekijken hoe de bal met een dodelijke precisie in het doel verdwijnt.

Geen geluk met afronding AZSV ziet er in deze fase van de wedstrijd niet goed uit, met name de verdediging lijkt een ware gatenkaas. In de 12de minuut komt laatste man Nancy Loth gevaarlijk inschuiven, met de bal aan haar voet "plakkend" slalomt ze het middenveld over, haar harde schot is helaas recht op de keepster. Het moet gezegd worden met de positie van laatste man en het spel van Nancy in deze wedstrijd onderscheidt ze zich zodanig in deze wedstrijd, dat zij zich deze middag met afstand de beste speelster van het veld mag noemen. Echte klasse komt altijd bovendrijven. Amber Bandringa blijft opvallen in de spits, ze heerst bij voorzetten en corners in de lucht, maar de kopballen gaan over of naast. Het geluk is niet aan haar zijde, ook Grytsje van den Berg heeft in de 35ste minuut ook geen geluk. Ze komt inlopen op een corner van Nikki, de kopbal gaat recht op de paal en stuitert het veld weer in. AZSV komt er af en toe uit, als het dan toch in de buurt van keepster Anique Hoogeveen komt, dan staat Anique gewoon weer uitstekend te keepen. Je denkt soms wel eens dat ze wel wat groter mag zijn, maar ook vandaag bewijst ze dat ze daar helemaal geen last van heeft. Grote klasse! Doordat Nieuw Roden verzuimt om verder afstand te nemen blijft het bij een magere 1 - 0 voorsprong bij rust. Spannende tweede helft

In de tweede helft moet Nieuw Roden wat meer gaan doseren en slim omgaan met haar krachten. AZSV is een ploeg dat niet beschikt over erg technisch begaafde speelsters, maar de ploeg blijft maar gaan en vecht voor iedere meter. Je ziet dat alle ploegen in de eerste klasse net als AZSV topfit zijn, hierdoor kunnen ze Nieuw Roden terugdringen en krijgen ze toch hun kansen. Ook in de tweede helft staat het vizier van Nieuw Roden niet helemaal goed en blijft het gewoon tot de laatste minuut spannend, maar de verdediging van Nieuw Roden geeft geen krimp. De 1 - 0 blijft daarmee na ruim 95 minuten op het scorebord staan.

Invloed leiding op de wedstrijd Je verwacht op dit hoge niveau van spelen dat de scheidsrechters daarbij passen. Vanmiddag floot de scheidsrechter een "eigen" wedstrijd, hij verraste vriend en vijand met warrige beslissingen. Het spreekt voor de bewonderenswaardige professionaliteit van beide partijen dat men uiteindelijk toch respect voor de leiding had. Gelukkig had de scheidsrechter niet direct invloed op de uitslag, maar het was een wedstrijd met veel stoormomenten en een beproeving van het geduld van alle betrokkenen. Hopelijk zat er iemand van de KNVB op de tribune om het een en ander naar de toekomst te corrigeren.

Goed resultaat Voor Nieuw Roden zijn deze drie punten goud waard en heeft het nu weer de aansluiting bij het middenveld van de ranglijst en heeft het weer perspectief op meer in deze competitie. Dat het voor Nieuw Roden in deze eerste klasse niet vanzelf gaat is duidelijk, maar door meer weerstand kunnen de speelsters alleen maar groeien en beter worden.