top of page

Nieuw Roden Vr1 haalt uit in de bekerwedstrijd tegen Grootegast Vr1

Verslag en foto’s door Anne Takens

Nieuw Roden – Het nieuwe seizoen 2019/2020 zal binnenkort beginnen, traditioneel zijn de eerste wedstrijden die gespeeld worden voor de beker. Zo ook vandaag staat er voor de dames van Nieuw Roden Vr1 een bekerwedstrijd op het programma op het sportpark aan de Zevenhuisterweg. De tegenstander van vandaag is het team dat in het groen speelt uit Grootegast. Nieuw Roden zal dit seizoen spelen in de tweede klasse nadat het vorige seizoen uitkwam in de eerste klasse. Grootegast is vorig jaar gepromoveerd naar de derde klasse, net als het team van Roden Vr1. Op papier is Nieuw Roden favoriet, maar bekerwedstrijden zijn vaak speciale wedstrijden waarbij de underdog zomaar kan verrassen. Kettingbotsing Voor de dames van Grootegast begon de middag onder een slecht karma, bij het vertrek van het sportpark botste een auto achter op de voorganger, waarna er een derde de kettingbotsing compleet maakte. Gelukkig bleef het bij wat blikschade en kon het team daarna toch hun weg vervolgen naar Nieuw Roden. Hopelijk zou het geen invloed hebben op de wedstrijd, maar dat zou later blijken. Voorbeschouwing Het weer op deze laatste zaterdag in augustus is warm met een temperatuur rond de dertig graden. De scheidsrechter zou deze middag drink pauzes in lasten om ervoor te zorgen dat er enigszins bijgedronken kon worden. Grootegast is geen onbekende tegenstander, op het Leekster voetbalgala is men elkaar wel eens tegengekomen. Twee speelsters vallen eigenlijk altijd wel op bij Grootegast: Kimberly van Rooijen, speelt ook bij Nieuw Roden Vr2 in de hoofdklasse in de zaal en Jessica Ploeg die altijd levensgevaarlijk is voor het doel. Bij Nieuw Roden veel vertrouwde gezichten, opvallend is dat Jildau Huitema weer terug is van een langdurige blessure en Aline van den Berg, die ook speelt bij KTP Nieuw Roden in de zaal eredivisie, verschijnt vandaag ook op het veld bij Nieuw Roden. Nancy Loth had gekozen voor een avontuur in de Italiaanse competitie serie A en ontbreekt dan ook vanmiddag en de rest van de competitie. De aanvoerster vanmiddag is Martine Kooiker, die er opvallend fit en afgetraind uitziet. Nieuw Roden overdonderd Grootegast De dames in het blauw laten direct weten wat de bedoelingen zijn vanmiddag, met veel druk naar voren geeft het Grootegast weinig tijd om aan voetbal toe te komen. Daarin tegen is Nieuw Roden steeds in beweging en heeft steeds vrije mensen die gemakkelijk worden gevonden. Het gevolg is dan ook dat Nieuw Roden al in de eerste minuut een hoekschop krijgt, die door de kopsterke Mariël Miedema rakelings wordt over gekopt. Al in de tweede minuut is het dan zover, Martine Kooiker haalt uit ter hoogte van de 16 meter lijn. Het schot is geplaatst in de linker onderhoek, de keepster doet nog een vergeefse duik, de 1 – 0 staat al na twee minuten op het scorebord. Het volgende doelpunt komt tot stand via Mariël die met veel snelheid de achterlijn haalt, met een voorzet op Sharon van der Ploeg die net binnen de vijf meter staat. De keepster kan de inzet in eerste instantie knap half keren, daarna scoort Sharon met een subtiele voetbeweging de 2 – 0. Heeft Grootegast geen kansen? Grootegast komt niet aan voetballen toe, combinaties zijn zeldzaam…...Maar voorin staat Jessica Ploeg, na een klein half uur krijgt zij over rechts zomaar de bal. Oog in oog met keepster Anique Hoogeveen besluit ze tot een hoge lob. De bal is lang onder weg en gaat gevaarlijk richting de tweede paal….de bal ketst via de buitenkant weg. Het had zomaar 2 – 1 kunnen staan. Nieuw Roden beslist de wedstrijd in de eerste helft Enkele minuten na de kans van Jessica, rukt de linksbuiten Sharon op naar de achterlijn. De voorzet op Aline van den Berg is op maat, eenvoudig schuift zij de bal in het doel voor de 3 – 0. De volgende aanval gaat weer over links, Iria De Haan Sánchez bereikt Sharon, deze bereikt Martine voor het doel voor de 4 – 0. De 5 – 0 wordt gescoord in de laatste minuten van de eerste helft door Aline, die van dichtbij in het vijf meter gebied de bal in het plafond van het net schiet. Als de scheidsrechter voor de rust fluit, dan is het wel duidelijk de wedstrijd zit in het slot en is beslist. Een tweede helft voor de statistieken Het spelbeeld in de tweede helft verandert niet. Nieuw Roden lijkt het tempo enigszins terug te nemen, maar het eenzijdige spelbeeld verandert zeker niet. Na ruim 5 minuten in de tweede helft mag Aline weer van dichtbij in een overbevolkt strafschopgebied de 6 – 0 binnen schuiven. Na bijna een kwartier, een overtreding van Jessica, op de wegdraaiende Martine op een afstand van ongeveer 25 meter vanaf het doel. Wie anders dan Mariël zet zich achter de bal, de bal vliegt als een kanonskogel over de keepster van Grootegast heen in het bollende net, de stand is nu 7 – 0. Na zo’n 20 minuten lijkt Grootegast de eer te redden, middels een vrije trap komt de bal in het strafschopgebied van Nieuw Roden. De bal wordt niet al te hard ingeschoten, voor de zekerheid schiet Jessica de bal binnen. De scheidsrechter en de grensrechter zien Jessica echter buitenspel staan dus wordt het doelpunt afgekeurd. De 8 – 0 wordt gescoord door Sharon als de bal over de keepster van Grootegast heen vliegt en pardoes landt op de voeten van Sharon. Het buitenkansje wordt dankbaar verzilverd. Na een kleine 40 minuten bereikt Aline wederom de achterlijn en van dichtbij kan Sharon de 9 – 0 scoren. De nummer 5 van Grootegast krijgt de enigste gele kaart van de goed leidende scheidsrechter als deze de doorgebroken Sharon onreglementair onderuit haalt. In de laatste minuten raakt Martine nog vol de paal, maar het is de onnavolgbare Femke Mulder die na een aantal verdedigers te hebben gepasseerd het tiental volmaakt en de eindstand van 10 – 0 op het scorebord zet. Wat zegt deze wedstrijd? Nieuw Roden liet vanmiddag zien dat ondanks de warme omstandigheden het een hele wedstrijd beweeglijk en goed voetbal kan spelen. Het was een genot om dit voetbal te aanschouwen. Grootegast had weinig in te brengen, daarbij moet je niet vergeten dat het team waarschijnlijk wel erg was geschrokken van de kettingbotsing. Het team kennende kan Grootegast veel beter, via de supporters werd opgemerkt dat een aantal belangrijke spelers van Grootegast ontbraken. Nieuw Roden lijkt er goed voor te staan, wellicht zit er een terugkeer naar de eerste klasse in. 


16 views

Recent Posts

See All
bottom of page