KTP Nieuw-Roden MO15 trakteren Wiebe Kooiker voor zijn 60e verjaardag op een heerlijke wedstrijd.

Nieuw Roden – Afgelopen vrijdagavond werd de laatste oefenwedstrijd gespeeld in een lange reeks tussen de meisjes van KTP Nieuw Roden onder 15 en de jongens van Nieuw Roden onder 13/14 aangevuld met Lukas en Lars van JO15. De enthousiaste coach van de jongens van Nieuw-Roden, Alex van der Molen, had mij als fotograaf gevraagd het een en ander vast te leggen. Het weer had aan het einde van mei maand wel wat beter gekund, de temperatuur was net onder de vijftien graden en de stevige wind had ook in de herfst kunnen waaien. Af en toe liet de laaghangende zon zich zien om de fotograaf tot opletten te dwingen om de settings op tijd bij te stellen. Na een korte tactische bespreking aan de ene kant door coach Wiebe Kooiker van de meisjes van KTP Nieuw Roden en aan de andere kant van Alex met zijn jongens kon de wedstrijd beginnen.

Om 19:00 floot, de in een kanarie geel geklede shirt, scheidsrechter Dennis Matulessy voor het begin van de wedstrijd. De jongens begonnen voortvarend aan de wedstrijd, de organisatie van de verdediging van de meisjes stond gelijk onder de druk. Binnen vijf minuten was het al raak en leken de jongens een gemakkelijke avond te gaan hebben. De meisjes konden geen vuist maken en liepen op het hele veld achter de feiten aan. De jongens konden dan ook in het eerste half uur regelmatig en verdiend uitlopen naar een 0 – 3 voorsprong.

Coach Wiebe, die zondag zijn 60e verjaardag viert, maakte wat omzettingen in het veld en nam wat meer risico door wat meer body te geven aan het middenveld en de aanval. De nieuwe tactiek wierp al gauw zijn vruchten af. Centraal over het middenveld rukte Charissa Laning op tot in de buurt van de 16 meter lijn, hier haalde zij uit voor een alles verwoestend schot. De bal vloog met een strakke boog over de hoog springende keeper, maar perfect onder de lat in het bollende net. De aansluittreffer was een feit, coach Alex begon zich al wat zorgen te maken. De zorgen werden al gauw vergroot toen de vrijstaande linksbuiten van de meisjes op volle snelheid op de keeper van de jongens afstormde. Koelbloedig werd nauwkeurig de bal links langs de keeper geplaatst voor de 2 – 3. Met deze stand op het scorebord floot scheidsrechter Dennis voor de rust.

De tweede helft beloofde spannend te worden, de meisjes leken hun ritme gevonden te hebben. Alhoewel de meisjes het eerste scoorden werd het doelpunt bij de score van de jongens opgeteld. Een gevaarlijke voorzet van de jongens werd met een hakje van een verdedigster onderschept om daarna met een fraaie boog over de keepster van de meisjes heen te vliegen. Het was een prachtig eigen doelpunt, waar de jongens erg blij mee waren. Lange tijd golfde wedstrijd heen en weer, waarbij de nummer 6 van de meisjes grote indruk maakte. Verdedigend speelde ze onwaarschijnlijk sterk, aanval na aanval werd uiteindelijk door haar en soms met behulp van de andere verdedigsters onschadelijk gemaakt. De verdediging van de meisjes stond in de tweede helft werkelijk als een huis. Na bijna een half uur scoorden de meisjes nog van dichtbij de 3 – 4, maar daar bleef het uiteindelijk wel bij. De altijd positieve Alex kon met zijn jongens deze vrijdagavond een feestje vieren, coach Wiebe zal waarschijnlijk blij zijn geweest met de veerkracht die de meisjes hadden getoond. De meisjes kunnen zich nu opmaken, nu er wat meer vrijheden mogelijk zijn, voor het voetbal in de zaal en op het zand (beach soccer). Landelijk gezien horen deze meisjes daar bij de echte top.