KTP Nieuw Roden wint "El Classico" van Drachtster Boys

Leek - De zomer lijkt nu echt voorbij op deze vrijdagavond in september, de regen valt en er waait een gure wind, de herfst is begonnen. Binnen het sportcentrum van Leek stroomt het publiek langzaam binnen. De fans van Drachtster Boys bezetten een "eigen" tribune afgezet met oranje vlaggen, met trommelgeluid en een grote vaandel zijn ze onmiskenbaar aanwezig. Ook het blauw van de Nieuw Roden fans is duidelijk aanwezig, de spanning bouwt zich op in een gezellige sfeer voor deze klassieker. De wedstrijden tussen KTP Nieuw Roden en Drachtster Boys zijn altijd bijzonder, de wil om deze wedstrijd te winnen is aan beide kanten enorm. Daarbij is het de eerste wedstrijd in de eredivisie van het dames zaalvoetbal, een goed begin en zal zeker goede moed geven voor de rest van het seizoen.

Voorzichtige beginfase

Om half negen is het dan eindelijk zover, met een fluitsignaal begint de wedstrijd. Wie dacht dat direct de wedstrijd in vuur en vlam gezet zou worden, komt bedrogen uit. Van beide kanten wordt er voorzichtig en met veel respect voor elkaar begonnen. Als in een schaakwedstrijd worden de stukken voorzichtig verplaatst, het aftasten begint. Kansen zijn in deze beginfase zeldzaam, het eerste speldenprikje wordt uitgedeeld door de dames in het oranje. Keepster Joukje van der Meer laat gelijk zien, dat er meer nodig is om haar in de problemen te brengen. Pas in de vijfde minuut verschijnt Nieuw Roden voor het eerst voor het doel van keepster Anna Reitsma, Mariël Miedema kopt de bal richting het doel van Drachtster Boys. Het rollertje wordt door een van beste keepsters van deze competitie eenvoudig opgeraapt. In de eerste tien minuten van de wedstrijd gebeurt er niet zoveel en lijken de beide ploegen behoorlijk in evenwicht, men lijkt te wachten op de fouten van van de ander.

First blood voor KTP

Dan halverwege de eerste helft wordt Nieuw Roden een vrije trap toegekend door soms warrig fluitende scheidsrechters. Links voor het doel mag Amber Bandringa een vrije trap nemen, Anna Reitsma stelt haar verdedigers op en roept:" Niet bewegen, zo blijven staan!" Er lijkt niet veel ruimte te zijn voor een schot, maar het kanon van Nieuw Roden ziet blijkbaar toch nog enige ruimte in de muur van Drachtster Boys. Het flinterharde schot doet het net in het dak van doel bollen. Een teleurgestelde Anna applaudiseerd bewonderend voor het klasse doelpunt van de aanvoerster van Nieuw Roden. Nieuw Roden deelt hiermee de klap uit, first blood voor Nieuw Roden. Het luidruchtige publiek van Drachtster Boys wordt iets minder luidruchtig.

De wedstrijd kan nu beginnen

Vaak hebben dit soort belangrijke wedstrijden een doelpunt nodig om de wedstrijd open te breken. Toch is dat niet helemaal waar, er ontstaan in het verdere verloop nu wel meer kansjes aan beide kanten, maar van beide kanten lopen de combinaties niet echt. Het lijkt erop dat de individuele klasse van de speelsters de doorslag gaan geven. Dan zie je toch dat Drachtster Boys wel erg afhankelijk is van wellicht de beste aanvalster in de eredivisie van het vrouwen zaalvoetbal Jessie Prijs. Jessie heeft vanavond niet de scherpte en explosiviteit die haar spel zo kenmerkt. En Nieuw Roden kent Jessie en geeft haar geen millimeter ruimte. Bij Nieuw Roden is de ster van het team Grytsje van den Berg, zowel achterin als in de aanval is zij een klasse apart. Maar naast Grytsje heb je aantal andere speelsters, die gewoon gemiddeld net iets meer individuele klasse hebben dan Drachtster Boys. Natuurlijk doet de afwezigheid van Esther van Toledo zich voelen bij de Drachtster Boys. Esra van der Heide liet zich al vervangster van Esther goed zien in de verdediging, maar de drive naar voren van Esther werd gemist in het spel van Drachtster Boys. Met een 1 - 0 voorsprong zochten de beide teams de kleedkamers op.

KTP beslist de wedstrijd

Het begin van de tweede helft is ondanks de tactische bespreking in de kleedkamer van beide coaches, een kopie van de laatste fase van de eerste helft. De wedstrijd blijft natuurlijk met een 1 - 0 voorsprong aan de magere kant, kan Drachtster Boys terugkomen of beslist Nieuw Roden de wedstrijd? De eerste kans in de tweede helft is voor de aanwinst van Nieuw Roden Aline van den Berg, vrij voor de keepster schiet ze echter in het zijnet. De wedstrijd golft in deze fase heen en weer zonder echt hoogstaand spel. Dan ligt keepster Anna Reitsma zomaar na een verre uitworp op de grond, ze is dusdanig geblesseerd dat ze met de nodige ondersteuning het veld moet verlaten. Jessica Hummel de reserve keepster van Drachtster Boys moet haar vervangen. Ze heeft niet veel geluk, met een snelle uitbraak over rechts wordt centraal Nancy Loth door Nieuw Roden in stelling gebracht. De keepster van Drachtster Boys is kansloos op de inzet van Nancy, in de achtste minuut van de tweede helft staat Nieuw Roden met 2 -0 voor. De wedstrijd lijkt beslist.

Drachtster Boys geeft alles

Er komt nu van beide kanten nu wat meer venijn in de wedstrijd, Drachtster Boys voetbalt nu duidelijk met meer druk vooruit. Het kan natuurlijk niet anders, maar Nieuw Roden kan nu echt haar favoriete spel spelen. Leunend op een compacte verdediging loert het op de counter. Daarbij is een van de wapens van Nieuw Roden om als de gelegenheid zich voordoet met alle speelsters druk op de laatste linie van Drachtster Boys te zetten. Zo ontstaat ook de 3 - 0. Als Jessie Prijs in de laatste linie in balbezit komt, geeft Nieuw Roden met alle speelsters druk naar voren. Grytsje verovert in een fel duel de bal van Jessie, direct stormt ze op keepster Jessica Hummel af. Op volle snelheid scoort ze het derde doelpunt voor Nieuw Roden. Drachtster Boys geeft niet op, maar op het scorebord staan nog maar enkele minuten te spelen. De eer van Drachtster Boys wordt toch nog gered, Martine Kooiker is even niet fel genoeg en verliest de bal op eigen helft. Een snelle 1 - 2 combinatie daarna van Anita Vellema met Aruni Westerhout, zet de laatst genoemde vrij voor Joukje. De eindstand 3 - 1 wordt hiermee op het scorebord van het sportcentrum van Leek definitief bepaald.

KTP Nieuw Roden klaar voor het seizoen

De dames van de "Blue Army" zijn duidelijk klaar voor het nieuwe seizoen. Ondanks het vertrek van een aantal belangrijke speelsters is het met de doorstroming van speelsters van Nieuw Roden VR2 en de komst van Aline van den Berg er niet echt op achteruit gegaan. Dat werd natuurlijk al bewezen met de winst in de supercup tegen landskampioen Pernis, vanavond werd dat weer bevestigd met de overwinning tegen aartsrivaal Drachtser Boys. Het kan nog een leuk seizoen worden.

Speelsters Nieuw Roden: Joukje van der Meer, Anique Hoogeveen, Nancy Loth, Aline van den Berg, Martine Kooiker, Annouk van der Donk, Mariel Miëdema, Larissa Nijland, Amber Bandringa, Grytsje van den Berg, Nikki Bosman, Femke Mulder.